6. 7. 2015

Jak začít - pro úplné začátečníky

Pokud chcete, jako já, ze začátku jenom odstín nebo barvu vyzkoušet, najděte si například malou starou dřevěnou krabičku (ideálně ze syrového dřeva), vyberte si odstín a kupte si 30g vzorek barvy. 30g práškové barvy stačí na natření malé židličky nebo stoličky.
Připravte si malou nádobku na míchání, odměrku, dřevěné míchátko na smíchání barvy, obyčejný malý dětský štětec (je vhodnější na natírání malých věcí, nespotřebujete tolik barvy jako použitím velkého štětce), něco na podložení a jemný brusný papír (1000 až 1500).
K testování si namíchejte jenom malé množství barvy, asi jednu čajovou lžičku prášku, s 1 lžičkou vlažné vody. Ze začátku nalijte míň vody, zamíchejte barvu a podle hustoty opatrně dolijte zbytek. Barva nemá konzistenci klasických barev, na které jste zvyklí. Je tekutější, vodovější, ale neměla by ze štětce téct proudem, jen lehce okapávat. Barvu důkladně rozmíchejte. Nechte odstát tak 10 - 15 minut aby se rozpustili všechny hrudky, klidně to při tom čekání občas promíchejte. Vím je to napínavé, ale vydržte to. Barva lehce zhoustne na konzistenci smetany. Je to něco podobného jako když necháte odstát těsto na palačinky, které zhoustne.

Zatím krabičku nebo cokoliv co natíráte lehce osmirkujte jen aby se zdrsnil povrch, otevřely se póry a odstranily se případné mastné fleky a pod. K tomu je ideální brusný papír s číslem zrnitosti 220 - 600. Není to nutné pokud jde o čisté syrové dřevo, ale barva se pak lépe do dřeva vpije.
Před natíráním opět barvu zamíchejte, pozor na bublinky, ať jich není moc, aby se vám na dřevě netvořily kolečka. Tak a natírejte.
Pro plnou barvu se nanášejí dva nátěry. Jelikož barvy schnou rychle, druhý nátěr můžete nanášet asi po 30 minutách, když je barva suchá zesvětlá. Doba zasychání je závislá na teplotě a vlhkosti vzduchu. V případě potřeby si přimíchejte další barvu, pokud vám zbyla ta první várka, opět před natíráním barvu promíchejte, aby se usazený pigment na dně dobře rozmíchal.
Po zaschnutí druhého nátěru počkejte alespoň 12 hod, ideálně do druhého dne, až pak naneste ochranný nátěr (finiš) - vosk, lak nebo olej. Jakýkoliv finiš barvu ochrání, uzavře a lehce ztmaví a nasytí odstín.
Pokud se vám vaše dílo povedlo a máte z něj radost, podělte se s ostatními a pošlete nám fotku. Ideálně pokud máte i fotku původního stavu pro porovnání. K fotce přidejte i informaci jaký odstín barvy jste použili. Fotky, které budou inspirativní a v dostatečné kvalitě zveřejníme na našem Facebooku nebo Pinterestu.

3 komentářů:

Krásný den,
pokukuji po mlékovkách na svoje nové úly...máte s nimi nějakou zkušenost? Je třeba asi na barvy poté nanést lak?vosk?
Děkuji, Terka

Odpověď by mne také zajímala.
Děkuji
Alena S.

Začátečníky (jako jsem byla i já) bych varovala, že i po několikerém přelakování olej (obecně mastnota) způsobuje tmavé skvrny v barvě pod lakem, kterých není možné se zbavit. Vyřešila jsem až přetřením klasickou nátěrovou barvou (s přidáním pigmentů).

Okomentovat